Lamin Health Centre, Gambia

Het ziekenhuis is in 2014 geopend en is de enige kliniek in Lamin Village met 35.000 inwoners. Maandelijks komen er zo’n 750 tot 1000 patiënten voor een medische behandeling. Naast hoge kindersterfte en malaria zijn hypertensie en diabetes hier doodsoorzaak nummer één. Medicijnen zijn slecht verkrijgbaar en de gemiddelde leeftijd in Gambia is dan ook bijna 30 jaar lager dan in Europa!

Om naast de bevolking van Lamin ook de dorpen in de buitengebieden van basisgezondheidszorg te bieden worden in 4 dorpen, in een straal van 35 km rondom Lamin, 4 kleine doktersposten gebouwd door Stichting Kinderen van Lamin, zodat ruim 100.000 mensen

LHC is een kliniek midden in het hart van Lamin, Gambia. Het ziekenhuis heeft een goed opgeleide lokale staf van 42 medewerkers met een Nederlandse leiding. Tropenartsen uit o.a. Nederland staan borg voor een optimale zorg. LHC is een non-profit organisatie met een NGO,- en ANBI status door de samenwerking met Stichting Humanitaire Hulp Gambia en de Gambiaanse NGO A27. (NGO FHAG)

Gambia is een voormalige Britse kolonie en een van de armste landen ter wereld. Het is het kleinste land van Afrika en heeft een zwakke economie

Veel mensen zijn er straatarm, leven in erbarmelijke omstandigheden met slechte hygiëne, vaak zonder elektriciteit en stromend water, en verkeren in een slechte voedingstoestand door eenzijdig voedsel.

Statistieken wijzen uit dat de levensverwachting onder de  1,9 miljoen inwoners van Gambia zo’n 20 jaar minder is dan wij in Europa gewend zijn.

Naast hypertensie, diabetes, infectieziekten, ondervoeding en malaria is er hoge kindersterfte: gemiddeld sterven er 48 van de 1.000 baby’s bij de geboorte en halen zo’n 125 kinderen het 1e levensjaar niet. Bij Lamin Health Center werken we iedere dag voor de gezondheid van de Gambianen die hun zorg aan ons toevertrouwen.

Hun hoofddoel is optimale klinische-en poliklinische zorg en begeleiding te bieden  in een veilige en hygiënische omgeving. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan professionalisering op diverse fronten zoals zorginhoudelijke aspecten en het managen van bedrijfsprocessen.

Lamin Health Center is gehuisvest in een faciliteit in opdracht van de Stichting Kinderen van Lamin, in 2014 aangestuurd vanuit Nederland, gebouwd door Gambianen, en mede gesponsord door de MRC-Holland Foundation en stichting de Wilde Ganzen.

Organisaties die willen bijdragen aan een beter leven voor de kansarmen in de wereld. Na de oplevering is het gebouw overgedragen aan de gemeenschap van Lamin Village.

Lamin Health Center is de enige kliniek in het dorp met ruim 45.000 inwoners. Gemiddeld komen er jaarlijks ruim 25.000 patiënten uit de regio, vaak zeer schrijnende gevallen, voor een medisch consult en zo’n 2500 (aanstaande) moeders naar het consultatiebureau voor zwangerschapscontrole en/of gratis vaccinatie van hun baby.

 
Gambia heeft geen sociaal verzekeringsstelsel zoals wij dat in Nederland kennen. Als je geld hebt kun je naar school en/of naar de dokter. Om de zorg zo laagdrempelig te maken proberen we de tarieven zo laag mogelijk te houden.

Bij LHC betalen volwassenen GMD 75 (€1.35) en kinderen GMD 50 (€0.90) voor een medisch consult.

Het gebouw behelst twee volwassenen afdelingen, een kinderafdeling, een verloskamer met kraamkamer. Een eerste hulp post met ECG, zuurstof en monitoren.      Er is een apotheek, laboratorium, receptie en voorraadkamer. Verder zijn er twee kantoren waar artsen hun consulten kunnen doen. Er is een modern echoapparaat. Tegenover de kliniek bevindt zich een verbandkamer, extra consult ruimte en is er een mortuarium. Tot slot is er een volledig ingerichte tandartsenpraktijk.