In 2019, 1000 Mansa kooktoestellen naar Gambia!

We gaan het proberen Drie miljard mensen ter wereld koken in huis op open vuur, wat een ernstige hoeveelheid luchtvervuiling binnenshuis veroorzaakt, als gevolg hiervan sterven jaarlijks meer dan 4,5 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen. 

Dit kan voorkomen worden door het gebruik van clean cook-kachels!

Ook in Gambia kookt men nog steeds op hout. Men zet een kookpot op drie stenen waaronder stukken brandhout worden geplaatst en meestal gebeurt dit in een kookhutje. Het gevolg een kookhut vol met gitige rook en daarin zit de vrouw de maaltijd klaar te maken.       

Naast het gezondheidsprobleem heerst er nog een probleem, namelijk ontbossing. Koken

op open vuur is erg inefficiënt en men weet op een gegeven moment niet meer waar het hout vandaan moet komen. Het laatste stukje bebossing in de buurt gaat er dan aan.

MANSA is op een missie om het aantal van deze vroegtijdige sterfgevallen te verminderen met een betaalbare clean cook-kachel, ontwikkeld door Gambiaanse vrouwen en masterstudenten van de Technische Universiteit in Delft, Nederland. Het resultaat is een kooktoestel waar hout, kooltjes of pallets in kunnen, die optimaal verbranden.         

Zo kan met minder brandstof gekookt worden en de rookontwikkeling is te verwaarlozen.

De kracht van het ontwerp van de Mansa-kachel is het verminderen van gezondheidsrisico’s van koken op brandhout en houtskool, zonder te veel veranderingen in de kookgewoonten van vrouwen te eisen. Koken met de Mansa-kachel moet hun taak lichter maken en gezondheid, geld en milieu besparen.                                                                                      
Wat zou het mooi zijn als er 27 september 2019 wanneer wij met de Rotary Challenge naar Gambia vertrekken tegelijkertijd ook nog 1000 Mansa kooktoestellen die kant op kunnen gaan!

We gaan het proberen!

Help ons en doneer een Mansa kooktoestel.

Voor slechts €50,00 helpt u een gezin aan een kooktoestel en helpt u gezondheidsproblemen en brandwonden te voorkomen.

Doneren kan op NL34 RABO 0313 2397 97 t.n.v. stichting Eventt onder vermelding van Mansa. http://www.youtube.com/embed/OtlKLEXE0j8?hl=nl&fs=1&rel=0&wmode=opaque&ap=%2526fmt%3D18