Home
Rotary Challenge NL
Projects
Rotary Challenge UK
Actueel
Volg ons!
Reisverslagen
Video's
Sponsoren
Contact
Mijn profiel

Nieuws

Afbeelding van BELGIUM
BELGIUM

11 januari 2021
Afbeelding van France
France

8 januari 2021
Afbeelding van SPAIN
SPAIN

7 januari 2021
 
 
 

Tips voor Marokko

 
30 september 2015
Tanken
Tanken is geen probleem in Marokko. Er zijn redelijk wat benzinestations. In de kleinere benzinestations buiten de steden en drukke gebieden kan het wat lastiger zijn om met name loodvrij (sans plomb) te krijgen. Wacht dus nooit tot het laatste moment met tanken. Diesel en super zijn makkelijker te krijgen maar ook die zijn wel eens op. De brandstof is stukken goedkoper dan in Nederland, zo'n euro per liter. Betalen is meestal met cash geld, alleen bij grote benzinestations kun je pinnen of je creditcard gebruiken, maar ga hier niet van uit! Bij een tankstation tank je niet zelf, dat doet de pompbediende. Deze verwacht een kleine fooi van een paar dirham. Als ie ook nog je ramen wast is een extra fooi op z'n plaats.

Politiecontrole
Overal in Marokko kom je politiecontroles tegen. Je ziet ze vaak al aankomen doordat tegenliggers een lichtsignaal geven. Er zijn snelheidscontroles met camera's en heel af en toe flitskasten. Maar meestal is een politiecontrole aangegeven door een driehoekig waarschuwingsbordje op de weg dat je moet stoppen.  Als je aangehouden wordt om snelheid kun je altijd de domme toerist uithangen die niet wist hoe hard ie moest rijden, maar een fikse boete kan er ook uit voortkomen. Stop op een kruising voordat je de weg op rijdt! 
Ga altijd stilstaan bij een verkeerscontrole / roadblock, ook als je géén politie ziet! Ze komen ineens te voorschijn

Geld Marokko
De munteenheid van Marokko is de dirham onderverdeeld in 100 centimes. Er zijn biljetten in omloop van 500, 200, 100, 50 en 20 dirham en munten van 10, 5, 1, 1/2 dirham en 20 en 10 centimes. De waarde van 1 dirham is negen eurocent (oktober 2015). Kijk voor de dagkoers bijvoorbeeld op www.wisselkoers.nl

ATM in Marokko
Bij aankomst in Marokko kun je euro’s wisselen of gebruik maken van pinautomaten met giropas (met Maestro- en Cirrus-logo) of bankpas. Ook in grotere steden vind je genoeg wisselkantoren en pinautomaten. Ten zuiden van het Atlasgebergte vind je pinautomaten in grotere plaatsen als Ouarzazate, Tinerhir en Zagora. Zorg dat je altijd een bedrag aan contante euro’s achter de hand hebt in geval een pinautomaat niet functioneert of leeg is. Met name in weekenden kan dat het geval zijn.

Veilig pinnen in Marokko
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Marokko dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Geld wisselen in Marokko
Bewaar wisselnota’s en pinbonnetjes voor het geval je de dirhams weer terug wilt wisselen. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten; die raak je moeilijk weer kwijt. Zorg dat je altijd kleingeld bij de hand hebt voor fooien, toiletbezoek etc.

Verkeersregels
Het is even wennen om te rijden in Marokko, vooral in de steden. Maar eenmaal gewend is het prima te doen. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en alles is goed aangegeven. Plaatsnamen en toeristische attracties staan aangeven in het Arabisch en in westerse tekens. Het enige wat vaak ontbreekt zijn straatnaambordjes en dat leidt wel eens tot verwarring, vooral in de steden.

De verkeersregels zijn ongeveer gelijk aan die bij ons. Echter, lang niet alle Marokkanen houden zich eraan. Er wordt geregeld gecontroleerd op snelheid, vooral in de buurt van een dorp of stad. In dorpen mag je 40 km per uur. Net buiten de dorpen of steden mag je 60 als dat aangegeven staat en weer wat verderop 80 km per uur. Op de lange stukken mag je vaak 100 km per uur, maar dat lukt je niet altijd ivm vrachtwagens, ezels etc. In en om de grote steden kunnen de Marokkanen nog wel eens roekeloos rijden en geldt het recht van de grootste auto. Je kunt van alle kanten ingehaald worden en wanneer een auto of brommer denkt dat jij hem of haar niet gezien hebt zullen ze eerst even toeteren. Houd dus alle spiegels goed in de gaten. Buiten de steden is het echter erg rustig op de weg en kun je rustig rijden. Groot verschil met Nederland is dat in Marokko niet alleen auto's op de weg rijden maar ook brommers, fietsers, voetgangers, ezelkarren, kamelen en dubbelbeladen vrachtwagens. En ga er nooit vanuit dat die wel aan de kant gaan, ze zijn in staat om gewoon over te steken wanneer jij aan komt rijden! Auto's remmen dus ook niet af bij zebrapaden om je over te laten steken. Naast medeweggebruikers kunnen er ook ineens kinderen voor je auto rennen om dadels of olijven te verkopen. Je kunt rustig doorrijden dan gaan ze wel aan de kant, maar let wel goed op.

Let extra op op de bergwegen in de Atlas. Marokkanen gebruiken liever hun claxon wanneer ze inhalen (bv. in een bocht) dan hun ogen en gezond verstand, en er is dus altijd een kans dat er ineens een tegenligger op jouw rijstrook zit. Vooral in de bergpassen is dat niet echt relaxed rijden. De toeter is het belangrijkste onderdeel van de auto van de Marokkaan. Om het minste wordt de toeter gebruikt, ook al heeft dat compleet geen zin. Probeer rustig te blijven, het toeteren is niet persoonlijk bedoeld, ze doen het bij iedereen. Laat je door dit alles niet afschrikken om te rijden, go with te flow en dan is het een fantastische manier om het binnenland te bekijken!

Papieren
Een Europees rijbewijs wordt algemeen aanvaard in Marokko, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Als je met je eigen auto gaat zijn verder een Groene kaart en alle registratiepapieren nodig. Een wegenkaart kun je het best ook hier al kopen, in Marokko is er bijna niet aan te komen. Bij grotere boekhandels kunverschillende kaarten kopen.

Routekaart:
Een aan te bevelen routekaart voor Marokko is Michelinkaart nummer 742