Zondag 6 oktober, 10e reisdag

Op naar Marrakech, stil en pikdonker is het als we op weg gaan naar Marrakech, we willen stoppen in Aït ben Haddou en daar hebben we tijd voor nodig. We dalen de kloof uit berg af en hebben een prachtig uitzicht op Tinerhir. Alleen maar schitterende lampjes. Langzamerhand begint het licht te worden en kunnen we gaan genieten van het uitzicht. Het lijkt alsof er allemaal erupties hebben plaats gevonden, het rare is dat het aan de ene kant van de weg zo is en aan de andere kant niet. We rijden door nog redelijk vlak tot heuvelachtig gebied en langzamerhand begint het wat te stijgen.

Als we in Aït ben Haddou aankomen gaan we koffie drinken op een terras met uitzicht op het dorp dat aan de overkant van de droge rivierbedding tegen een helling is aangebouwd. Het ziet er prachtig uit, een dorp gebouwd uit leem, maar prachtig gerestaureerd. Het is gebruikt voor opnames van diverse films onder andere: de Game of Thrones, The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator, Alexander, Dunya en Desie in Marokko, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel. Er wonen nog wat families in de stad, maar de meesten wonen in wat modernere huizen aan de overkant van de rivier. 
Een mooi uitzicht, maar tijd om het dorp te bezichtigen hebben we niet, we gaan weer verder en nemen een prachtig route door de bergen. Ik weet niet wat ik zie, mijn ogen puilen uit mijn kassen van zoveel schoonheid.

Hoe moet ik uitleggen dat die bergen zo wisselend kunnen zijn, qua kleur, qua vorm, qua alles. Het wordt steeds desolater en ik vraag me af hoe mensen hier nog kunnen leven, wat doen ze hier hoog is deze ruwheid der natuur. Diep in het dal zien we bomen en groen, waarschijnlijk dat ze daar werken. We zien zelfs dat er nieuwe huizen worden bijgebouwd in deze dorpjes van niets. We stoppen af en toe voor een fotomomentje, maar de hele rit is eigenlijk één groot fotomoment. Ik wil overal wel stoppen om foto’s te maken. We stoppen op een plek waar een boom staat zodat we in de schaduw een broodje kunnen maken. Heerlijk even lunchen en weer verder.

Tegen het einde van de middag komen we aan op de camping in Marrakech en dat is zoals altijd heerlijk aankomen. Een oase buiten de drukte van de grote stad. Je kunt je tent opzetten of kiezen voor hotelkamer of een bedoeïenentent. Wij zitten in een tent met voor ons het grasveld en daar achter het zwembad. Een prachtige tropische tuin, met yucca’s olijfbomen, Geraniums maar dan hele grote, een peperboom en ga zo maar door. De kippen lopen er los tussendoor en springen af en toe op tafel. We drinken een borrel en gaan met een hele club dineren. Heerlijk eten en gezellig.

Daarna gaat bij mij het licht uit, ik heb de hele dag al slaap omdat ik afgelopen nacht zo slecht geslapen heb.
Ik ga even achterover liggen en wordt niet meer wakker.