Naar het Djemaa el Fna plein

Wat heerlijk een rustdag, dus niet heel vroeg op en gewoon wakker kunnen worden wanneer je wilt. Zo rond half negen zijn we uitgeslapen en duik in onder de douche, zo lekker heb ik in dagen niet gedoucht. Warm en het blijft warm maar ook een lekker waterstraal. Fris ga ik naar buiten en zetten we de tafel en stoelen op, Threes kookt havermoutpap en de ToTo’s komen ook ontbijten. In het zonnetjes o wat lekker. We herpakken daarna de auto en lijken iets meer ruimte over te hebben. Daarna naar het terras en nog even wat foto’s uploaden naar de website. Om half twee hebben we een taxi besteld naar de binnenstad en die is er precies om half twee. Natuurlijk is de prijs duurder dan bij de receptie staat maar oke we nemen het maar voor lief. We rijden naar het Djemaa el Fna plein de attractie van Marrakesh. Eerst lopen we naar het hotelletje waar ik al eerder heb gelogeerd, erg basic maar het s maar 5 minuten lopen naar het plein. Ik vraag aan de mijnheer van het hotel naar de Hamam en voor de tweede keer loopt hij vooruit. We spreken in de Hamam af voor 17:00 uur en gaan daarna richting plein. Aad en Ton kopen een nep telefoon van Apple en ik koop een nepperd van Samsung, ik ben benieuwd. Dat neemt nogal wat tijd in beslag en we pakken er maar meteen een terrasje bij. Daarna lopen we de soukh in en het blijft leuk. Je zintuigen worden bijna overprikkeld, al die kleuren, geuren, winkeltjes en mensen die er rondlopen. Wij gaan tegen vijf uur richting Hamam waar we een behandeling met modder hebben afgesproken. In een papieren slip duik ik het was gedeelte binnen en mag ik op een hete stenen bank gaan liggen. Een kleine ruimte met een rond plafond, in een boog. Ik wordt gesopt en geschrobd en voel me al snel super schoon. In een grote badjas mag ik richting massagetafel en wordt ik een uur lang gemasseerd, o wat voel ik me herboren. Schoon kom ik weer naar buiten, wat voel ik me opgeknapt. Daarna zoeken we een plekje op de markt om te gaan eten. Wat gezellig, de markt heeft een hele andere sfeer gekregen nu het donker is geworden. Overal branden gaslampjes en staan verlichte kramen en er is een hel groep eetkraampjes geopend en bij één van de kraampjes gaan we zitten. Het is genieten geblazen, alles wat langs komt lopen en iets aan ons probeert te verkopen. Zakjes zakdoeken, speelgoed, zoete koekjes, waarvan grote handkarren helemaal zijn volgestouwd met zoete koekjes. We hebben lekker eten en genieten er van. Daarna lopen we langzamerhand naar de taxistandplaats en ondertussen blijven ze staan bij de gedichtenvertellers en de muziek die wordt gemaakt. Er is een heel klein jong kind wat ook ingezet is bij het muziek maken en het heeft er zowaar plezier in, gelukkig maar. De straat oversteken waar druk verkeer is dat is ook een hele uitdaging, maar we halen het, tussen de claxonnerende taxi’s, personenbusjes, touringcars en gewone personenwagens. We komen veilig aan de overkant en onderhandelen over een taxi en dat lukt. In een keurig busje worden we teruggebracht naar de camping. Daar gaan we nog even binnen zitten met een glas wijn erbij. Het is gezellig en we zitten er tot in de late uurtjes. Het restaurant gaat al dicht maar we mogen gewoon blijven zitten en dat doe we ook. Moe duik ik te laat mijn bed in. Morgen vertrekken we richting Essaouera.