Care for natural, behandeling brandwonden

28 oktober 2018Mariama Kunda, Gambia Brandwonden behoren tot de groep van ziekten die een bedreiging vormen voor de wereldbevolking, maar werden door de WHO (world Health Organisation) niet als zodanig erkend. In lagelonenlanden overlijden jaarlijks meer schoolgaande kinderen aan brandwonden dan aan hiv, tuberculose of malaria!

Hoe verhoudt het aantal slachtoffers van brandwonden zich wereldwijd? In Azië, India en Afrika zijn naar verhouding tien keer zoveel brandwondenslachtoffers vergeleken met Westerse landen. 95 procent van de brandwonden wereldwijd ontstaat in lage en middenlonenlanden. Daar doen de echte problemen zich voor. Dit geeft wel aan dat brandwonden voorkombaar letsel zijn. Het probleem is dat gebrek aan veiligheid, waardoor veel brandwonden ontstaan, ingebed zit in de samenleving in veel lagelonenlanden. Er speelt van alles een rol: onveilige
elektriciteit, houtkachels, andere onveilige manieren waarop wordt gekookt en of er überhaupt een keuken is. De meest voorkomende brandwonden zijn keukengerelateerd, vooral ongelukken met hete vloeistof, en treffen met name vrouwen en kinderen. In veel delen van de wereld is daarnaast de industriële veiligheid niet optimaal en zorgen ongelukken voor slachtoffers. In bijvoorbeeld China en Vietnam zijn er veel meer industriële slachtoffers, de behandeling is daar overigens van goede kwaliteit. Naast de onveilige situatie is de hulp bij brandwonden niet overal van hetzelfde niveau. Ook het voorkomen van gevolgen van brandwonden hoort bij preventie, met andere woorden behandeling is onderdeel van preventie. Voor goede zorg is opleiding en training van artsen en verpleegkundigen nodig. De ISBI (International Society for Burn Injuries) probeert dat te stroomlijnen in bijvoorbeeld Afrika.   

Uit een interview van: Emma van Laar, dchg medische communicatie met David Mackie over de brandwondenzorg in
internationale context.

WAT IS ER NODIG:

  • VLOEIBARE PARAFFINE
  • ZELFKLEVEND VERBAND
  • MONDKAPJES
  • LATEX WEGWERP HANDSCHOENEN
  • RESCUE DROPS

https://www.stichting-carefornatural.org/

www.stichting-carefornatural.org