Tips voor Mauritanië

1 oktober 2015
Wegennet
Het wegennet is beperkt, met slechts een aantal hoofdroutes waarvan de meesten lang niet geheel verhard zijn. Het moeilijke klimaat maakt het onderhouden van het wegennet problematisch. Recent is de weg van Nouakchott naar de noordelijke havenstad Nouâdhibou verhard. Vanuit Nouakchott kan men vier richtingen op, de N2 naar Nouâdhibo in het noorden en Rosso in het zuiden, de N1 naar Atâr en de N3 richting Kiffa. De verharde weg loopt tot aan Néma in het oosten. Het verharde wegennet is ruim 2.000 kilometer lang, waarvan de N1 t/m N4 het leeuwendeel uitmaken. In het midden, oosten en noorden zijn in het geheel geen wegen.

Het wegennet in Nouakchott is niet erg ontwikkeld, maar in het centrum zijn de meeste wegen verhard. Een probleem zijn wandelende zandduinen, die niet alleen wegen, maar hele wijken overspoelen. Door Nouakchott lopen een aantal 2x2 wegen, die elkaar door middel van rotondes kruisen. Tankstations komen zelfs in de woestijn voor.

Homoseksualiteit is strafbaar
Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Criminaliteit
Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. Dat kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico op een beroving.

Tips van de ambassade
U kunt niet tot nauwelijks pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem dus contant geld of travellercheques mee. Regulier bankverkeer is moeizaam.

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie, geen blote armen.

De import, verkoop en het publiekelijk drinken van alcohol is verboden.

Het is verboden om foto’s te nemen van overheidsgebouwen en overheidsdienaren zoals de politie en het leger.