Een avontuurlijke tocht door Europa, Marokko, Mauritanië en Senegal naar Gambia

GA JE MEE? HELP JE MEE?
ROTARY NL CHALLENGE, ZWIJNDRECHT - BANJUL 2019...(datum onder voorbehoud)

Vrijdag 27 september 2019 vertrekt vanuit Zwijndrecht een karavaan met auto’s naar Gambia. Deze karavaan, te beschouwen als een bijzonder hulpkonvooi, is een initiatief van Tineke Ruijter van Rotaryclub Zwijndrecht e/o. In Gambia worden de auto's afgestaan en geveild voor het goede doel.

De karavaan bestaat uit goede tweedehands auto’s die in Gambia bij opbod worden verkocht.
In de auto’s worden zoveel mogelijk hulpgoederen, zoals kleding, schoolspullen en medische materialen meegenomen. Ook voor projecten in Mauritanië en Senegal. Voor de deelnemers, bestuurders en inzittenden, is het een sterk op de praktijk gerichte bijdrage aan de ontwikkeling van een land. Het project is een uitgelezen kans voor Rotaryclubs om samen te werken en om zich publiekelijk te manifesteren.

Er worden al meerdere jaren autotochten naar Banjul gemaakt. Deze vertrekken vanuit Amsterdam en Antwerpen. In deze karavanen rijden allemaal mensen mee die gaan voor het goede doel en het avontuur, zo ook Tineke Ruijter die de tocht viermaal meemaakte. Op grond van haar ervaringen besloot ze een Rotary Challenge te organiseren als een Rotary activiteit.

Besloten is de tocht deze keer in het najaar van 2019 te maken. Deelname staat open voor alle Rotaryclubs en vrienden van. De helft van de opbrengst is voor Stichting Scholenplan Gambia. Deze stichting bouwt en onderhoud scholen en ondersteunt leerlingen en schoolbesturen in Gambia. Tegenwoordig ligt de nadruk op het 'Excellent Student Program' en worden meisjes die goed kunnen studeren maar dat niet kunnen betalen door de stichting ondersteunt.
Goede studentes worden in staat gesteld om door te leren, zelf tot en met de universiteit.
De andere helft zal worden besteed aan jongeren die niet geleerd hebben maar wel praktisch zijn ingesteld en door het opstarten van een eigen bedrijfje in hun onderhoud kunnen voorzien. Zij zullen worden ondersteund bij het starten van hun eigen bedrijfje, zowel met materiaal als opleiding.

Marloes
 die al langere tijd in Gambia woont is de contact- en vertrouwenspersoon van de stichting en regelt alle zaken die te maken hebben met de studies van de meisjes.

Sinds kort hebben we ook een tweede contactpersoon, Aisha die ook al langere tijd in Gambia woont en werkt. Zij houdt alle andere zaken voor ons in de gaten.

Deelname gaat als volgt. Een Rotaryclub of een Rotarian schaft een of meerdere auto’s aan. Hoogst waarschijnlijk zal in de meeste gevallen de auto worden gesponsord. Het gaat altijd om merken die in Gambia courant zijn zoals Toyota en Renault en dan de oudere modellen. De auto’s worden door minstens twee personen naar Banjul gereden. Als er bijvoorbeeld in een busje wordt gereden kunnen meer personen mee. De tocht duurt 24 dagen. Een deelnemer betaalt alle kosten zelf, voor bijvoorbeeld benzine, eten, hotels, visa en de terugvlucht. Daarnaast moet een bedrag voor de organisatiekosten worden betaald, bijvoorbeeld voor de oversteek naar Marokko, de stickers op de auto's, de flyers en de spandoeken voor de veiling etc.
Deze kosten liggen rond de 500 euro per persoon.

De voorbereidingen voor de Rotary Challenge Nederland - Gambia zijn al weer in gang gezet. Deze bestaan uit onder meer het uitventen van de boodschap waardoor zoveel mogelijk Nederlandse Rotaryclubs kunnen participeren.

Interesse, meer details over de trip?

Bellen en mailen kan met Tineke Ruijter (06 294 556 56 / eventt@chello.nl en/of tineke@eventt.nu)