Maandag 20 Oktober, 2014

21 oktober 2014
Ik heb heerlijk geslapen, de airco deed het goed en mijn bed was dik in orde. Er is weer water dus ik duik onder de douche. We gaan ontbijten en dat is goed verzorgd Omdat ik vooruit heb geboekt moeten wij meer betalen, maar daar krijgen we dan ook een uitgebreider ontbijt voor dan de rest. Dat is dus een duur ei wat we eten.
Na het ontbijt pakken we in en geven we onze vriend van gisteren wat babykleertjes voor zijn kindje van 1 maand oud. We worden omringd door mannen die iets willen verkopen, houtsnijwerkjes etc. ik heb alleen bij mijn vriend wat leren armbandjes gekocht, daar had ik hem om gevraagd. Hij is wederom niet blij omdat ik teveel onderhandel terwijl ik denk je kunt mooi toneel spelen, maar je verdient er meer dan genoeg aan. Het hotel is prima en we gaan tevreden weg. Ik vind nog een vaas met Rotary international er op en natuurlijk ga ik daarmee op de foto. We moeten st. Louïs weer uitrijden en zien nu waar we gisteravond langs gereden zijn. We rijden langs het bruine water wat in verbinding staat met zee en er liggen de meest prachtig gekleurde houten vissersboten aan de kant. Ze worden aan de voorkant mooi beschilderd in diverse kleuren en hebben ook allemaal een nummer. De boten zijn groot, lang, breed en zwaar. We zien dat ze bezig zijn met het bouwen van zo’n boot, wat een verschrikkelijke dikke en lange stukken hardhout worden daarvoor gebruikt. Die boten zijn al prachtig om te zien als ze onbeschilderd zijn. Het is verschrikkelijk druk langs de weg, de economie draait al op volle toeren. Gevangen vis wordt verkocht, de was hangt buiten, de winkeltjes zijn open en op de markt is het al een drukte van jewelste.
Aan de kant van de vissersboten zijn allemaal krikkemikkige hutjes en afdakjes gebouwd, je ziet er mensen heerlijk in de schaduw liggen, maar de geiten lopen er ook tussendoor. En daarboven hangt dan de was te drogen. St. Louïs (in ieder geval het stuk wat wij zien) is een en al bedrijvigheid. We komen op de verharde weg richting Dakar en dat is op af een toe een bocht na recht toe recht aan. De natuur is groener dan in Mauritanië en wordt ook steeds groener. De baobab bomen beginnen te komen en naarmate we vorderen zijn dat er steeds meer. Een baobab boom heeft een hele dikke stam en verschillende vertakkingen, die laatste zitten vol bladeren. In de boom hangen aan een soort lange draden grote pruimvormige groenige vruchten. Die vruchten worden gedroogd en dat zijn dan witte brokken, je kunt ook baobab juice drinken.
We passeren kleine dorpjes waar van alles gebeurd. Er worden pinda’s verkocht, busjes worden volgeladen met aangekochte spullen, er zijn boontjes in de aanbieding.
Het is een kleurrijk druk geheel, iedere keer weer als we een dorpje passeren.
We stoppen regelmatig voor een fotomomentje, want de heren zien steeds weer een nog mooiere baobab boom, hoe lang gaat dit nog gebeuren?
Onderweg stoppen we om fruit te kopen, we nemen papaya, en pompelmous mee. Schattig er staan twee kinderen bij de kraam, maar de buurvrouw van de kraam ernaast komt zich er mee bemoeien en geeft vervolgens het geld aan de kinderen.
We worden richting Dakar gestuurd en ik vertrouw het niet erg maar het komt toch goed. Het is een compleet andere route dan vorig jaar, maar we arriveren bij Chez Salim, Lac Rose. We checken in en gaan wat drinken. We moeten even wennen aan de vochtige hitte, het loopt met straaltjes naar beneden. De mannen gaan even zwemmen en ik doe een dutje, daarna eten en het is lekker, warme patat!