Gezond op reis

8 april 2015
Medische hulp onderweg:
Als er iemand met een medische achtergrond meegaat met onze reis dan is dat toeval.
Je kunt zelf wel het een en ander doen om je goed voor te bereiden en daardoor zo min mogelijk risico te lopen op ziektes.
Zie hieronder tips van de GGD, maar neem ruim van te voren contact op met je huisarts of de GGD om je reis te bespreken en te horen wat belangrijk is.

Reisapotheek:
Gaat u op reis, al is het maar voor enkele dagen, neem dan een op uw reis en persoonlijke situatie afgestemde reisapotheek mee. Veel reizigers naar (sub)tropische bestemmingen krijgen klachten van reizigersdiarree of huidinfecties door steken van insecten. Bereid u daarom goed voor.

ORS

Dit zorgt ervoor dat het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil komt/blijft bij braken en diarree.
Diarreeremmers
(loperamide) Te gebruiken bij diarree zonder koorts of bloed /slijmbijmenging
Insectenwerend middel
Vaak is DEET (diëthyltoluamide) toegevoegd; een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt.
Behandeling na insecten- of kwallenbeet
Deze beten geven vaak jeukklachten. Kies voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
Zonnebrandcrème
Neem een waterbestendige zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor. Verzorg uw lippen met een beschermende lippenbalsem met UV-filter. Gebruik uw zonnebril en neem een after sun product mee.
Thermometer
Bij voorkeur een digitale thermometer.
Pijnstillers
Middelen tegen koorts en pijn, zoals paracetamol. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol (liever geen zetpillen i.v.m. de warmte). Onderzoek bij kinderen en jong volwassenen wijst uit dat paracetamol, voordat de vaccinatie wordt gegeven, een lagere afweerreactie op het vaccin geeft. Paracetamol na vaccinatie is geen probleem.
Tekenpincet
Verblijft u veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.
Condooms
In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland.
EHBO artikelen
Een verbandset met pleisters, schaar en steriele gazen. Eventueel steri-strips voor snijwonden, zwachtels en veiligheidsspelden.
Ontsmettingsmiddel
Voor wondjes (bijvoorbeeld Betadine jodium). Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden.
Middel tegen lucht-, zee- en wagenziekte
(cyclizine of meclozine). Hier zijn tabletten voor te koop, overleg even met uw apotheker. Neem het middel 1 à 2 uur voor vertrek in.

Neem voldoende voorraad van uw eigen medicijnen mee en bewaar de bijsluiters en gebruiksaanwijzingen bij het medicijn. Verdeel uw medicijnen over verschillende koffers/tassen i.v.m. mogelijk zoekraken van bagagestukken.

Afhankelijk van de aard van uw reis, de duur en persoonlijke omstandigheden, kunt u uw reisapotheek uitbreiden. U kunt hierbij denken aan de volgende producten:
• Steriel injectie materiaal
• Hoogteziekte tabletten
• Neusdruppels (xylometazoline)
• Antiseptische zalf
• Middel om water te ontsmetten (filter/druppels)
• Lensvloeistof
• Anticonceptiepillen
• Malariamiddelen
• Insuline. Voor het vervoer van insuline zijn speciale koeltasjes verkrijgbaar.
• Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen ( bijvoorbeeld Ritalin®) heeft u een speciale verklaring nodig. Vraag hiernaar bij de apotheek.

En verder
Het Europees Medisch Paspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort of medicijnenpaspoort genoemd. Raakt u uw medicijnen kwijt of heeft u te weinig, dan kunt u in het buitenland laten zien wat u nodig hebt. Vraag ernaar bij uw apotheek.
Bij je apotheek kun je ook een lijstje uit laten draaien van de medicijnen die je gebruikt, neem dit mee voor het geval er naar gevraagd wordt bij de grensovergangen.

EHBO Cursus:
Ik heb zelf al twee keer van het Rode Kruis afdeling Zwijndrechtse Waard vlak voor ons vertrek een aangepaste EHBO cursus voor op reis gehad.
Zeker een goede aanrader om te doen, dus kijk of er bij jou in de buurt ook zo’n mogelijkheid is.

Water:
Water in flessen is overal te koop dus neem geen risico door het drinken van kraanwater of het gebruik van ijsblokjes.

E111 formulier:
Uw zorgpas is een zogenaamde EHIC en is geldig in heel Europa. Onder andere voor het verlenen van spoedeisende hulp bestaan hierop echter een aantal uitzonderingen. In de volgende landen wordt de EHIC niet altijd geaccepteerd en hebt u een zogenaamd E 111 formulier nodig: Turkije, Tunesië, Marokko, Servië en Montenegro, Kaapverdië en Bosnië-Herzegovina. Indien u naar deze landen gaat kunt u vooraf een E111 formulier opvragen bij uw verzekering. Dit kan via aanvraag E111 formulier.